• Godkjent norsk apotek
  • Lave priser
  • Betal med Klarna eller Vipps

Hvordan skal jeg bli kvitt hudormer

Er nesen din full av svarte eller hvite prikker? De aller fleste har slike hudormer. Men hvordan bli kvitt dem? Dette svarer vi på her.

Hvordan skal jeg bli kvitt hudormer?

Er nesen din full av svarte eller hvite prikker? Da er det nok hudormer du ser. Huden vår er full av porer, som er små åpninger i huden, og det er når disse blokkeres at hudormer oppstår. 

Dette er helt vanlig, helt ufarlig, og de aller fleste har hudormer i større eller mindre grad. Men er det egentlig noe du kan gjøre for å bli kvitt dem? Bør du klemme på dem? Dette svarer vi på her.

Hvorfor får jeg hudormer?

Hudormer oppstår når porene blokkeres av talg og døde hudceller. Det er vanlig å få de på nesen, i pannen og på haken, men du kan også få de andre steder som på ryggen eller brystet. I motsetning til kviser, er ikke hudormer betente, så det skal ikke gjøre vondt når du tar på dem. Mange syns likevel at disse svarte eller hvite prikkene kan være irriterende og ønsker å bli kvitt de.

Forskjellen på svarte og hvite hudormer

Hvite hudormer oppstår når talget lager en blokkering under hudoverflaten. Svarte hudormer, derimot, oppstår når talget kommer til hudoverflaten og i kontakt med luft. Da oksiderer det, og hudormen får denne mørke fargen. Det er med andre ord ikke på grunn av “skitt” eller at du ikke har renset huden din godt nok at hudormene blir mørke.

Hvordan fjerne hudormer?

De fleste har nok på et eller annet tidspunkt prøvd å klemme ut hudormer i ansiktet, men utklemming av hudormer er ikke noe vi anbefaler. En grunn til det, er fordi vi har bakterier på fingrene. Når du da berører ansiktet og klemmer på hudormer kan det fort oppstå betennelser i huden. Dette kan gjøre at en liten hudorm blir til en betent kvise, det tar lengre tid før den forsvinner, og det øker sjansen for arrdannelse. 

Om du absolutt må klemme eller pille på hudormer eller andre urenheter i huden din, så pass på å ha helt rene hender. 

Bruk gode og riktige produkter

Istedenfor å klemme ut hudormene, anbefaler vi å få på plass en god hudpleierutine med riktige produkter. Vask huden morgen og kveld med en ansiktsrens beregnet for fet og uren hud. En toner kan også hjelpe med å fjerne overflødig smuss, talg og oljer fra hudoverflaten.

Det er lurt å bruke et eksfolierende produkt 1-2 ganger i uken. Velg heller et produkt med eksfolierende syrer fremfor en skrubb med grove korn, for dette kan ofte irritere huden mer enn det hjelper. 

Fuktighetskrem er også et viktig steg i en god hudpleierutine, selv for de med fet hud. Fet hud trenger også fuktighet! Dersom du tørker ut hudoverflaten, øker huden talgproduksjonen, og dette vil føre til flere blokkerte porer og dermed flere hudormer.

 

Dette bør du ikke gjøre for å bli kvitt hudormer


Hormonelle endringer kan gjøre det vanskelig å unngå hudormer, her er faktorer som kan øke risikoen eller gjøre dem verre:

  • Unngå å klemme hudormer eller bruke hudorm fjerner av metall. Dette kan irritere huden og forverre problemet.
  • Damping: Et dampbad har lenge blitt anbefalt som behandling for hudormer siden man har trodd at dette åpner porene. Dette er imidlertid ikke bekreftet av forskning, og noen mener damping gjør problemet verre.
  • Skrubbing: Dette kan forverre problemet. Skrubbing fjerner talg. Talgkjertlene jobber deretter hardere for å erstatte talgen som forsvinner, noe som fører til flere blokkeringer og risikoen for at kviser blir betente.
  • Midler for fjerning: Nesestrimler eller masker bør brukes med forsiktighet – de kan irritere og skade huden ved misbruk.
  • Makeup og kosmetikk: Unngå oljebaserte sminke- og hudpleieprodukter

 

 

 

Kilder: Helse Norge, Norsk Helseinformatikk (NHI)

Oppdatert: August 2022.