• Godkjent norsk apotek
  • Lave priser
  • Betal med Klarna eller Vipps

Hva kan du gjøre med pigmentflekker i ansiktet?

Pigmentflekker, også kalt melasma, kan du kjenne igjen som brune flekker på huden. Slike kan dukke opp hvor som helst på kroppen, men er særlig vanlige i ansiktet, der det også kan oppleves som mest sjenerende. Slike flekker er dessverre vanskelige å behandle, men enkle å forebygge. Her får du råd til hva du kan gjøre.

Hvorfor får jeg pigmentflekker?

Den faktiske årsaken til hvorfor slike flekker oppstår er ukjent. Tilstanden kalles også hyperpigmentering, og oppstår oftest hos kvinner i forbindelse med graviditet og svangerskap. Hele 70% av alle gravide kvinner opplever det, og det er sannsynligvis knyttet til endringer i hormoner i kroppen. Noen får også pigmentflekker når de går på p-piller.

Tilstanden er heldigvis ikke farlig, og er ikke forbundet med noen sykdom. Det kan derimot oppleves som både plagsomt og skjemmende – så hva kan du gjøre med det?

Jobb først og fremst forebyggende

Det er dessverre vanskelig å både behandle og hindre pigmentflekker i å oppstå, men du kan gjøre mye for å ikke gjøre det verre.

Huden vår er viktig å passe på når vi tilbringer mye tid i solen, og det inkluderer pigmentflekker. Mye sol og annen UV-stråling er den største årsaken til at flekkene kan utvikle seg og blir verre, så god solbeskyttelse er det første du bør tenke på.

 

  • Bruk en solkrem som egner seg din hudtype, med høy solfaktor (50+), og som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

  • Unngå å oppholde deg i solen når den står høyest på himmelen, typisk mellom klokken 11-14.

  • Pynt deg gjerne med en bred solhatt for å gi skygge for ansiktet.

Solen skinner også på vinteren! Inkludér en dagkrem med solfaktor i morgenrutinen.

 

 

Ta et oppgjør med hudpleierutinen din

Annen irritasjon av huden kan også bidra til å forverre pigmentflekkene. Vurder om du har spesielt intense rensekremer, fuktighetskremer med irriterende ingredienser, eller sminke som huden din reagerer dårlig på. Slutt i så fall å bruke de produktene, og finn mer skånsomme alternativer, som ansiktskrem for sensitiv hud.

Selv om du føler at flekkene er skjemmende, vil vi ikke anbefale å bruke tungt med sminke for å dekke over dem. Prøv heller å finne en hudpleierutine som passer deg og din hud, og gi det tid.

Hvis du bruker p-piller, men gjerne ønsker å bli kvitt pigmentflekkene, bør du tenke på om du kan slutte og heller gå over til annen type prevensjon.

Bør jeg kontakte lege?

Pigmentflekker er i utgangspunktet helt ufarlig. Med tiden opplever de fleste gravide at pigmentflekker forsvinner av seg selv. Likevel kan det ta lang tid, eller bli permanent, for noen.

Om sommeren er det vanlig at pigmentflekkene kan bli mer fremtredende igjen. Det er fordi huden blir raskere solbrun der det tidligere har vært pigmentflekker.

Vurder å kontakte legen din hvis du har pigmentflekker som er spesielt skjemmende i hverdagen din, eller om du oppdager uregelmessigheter i hvordan de utvikler seg. Det er viktig å passe på huden sin, og holde øye med eventuelle endringer.

Kan pigmentflekker behandles?

I dag finnes det ingen behandling som vil fjerne pigmentflekker helt. I ekstreme tilfeller, og i samråd med legen din, kan du eventuelt forsøke reseptbelagte legemidler, laserbehandling, eller bleking av huden. Dermatologer (hudleger) kan tilby ulike behandlinger tilpasset deg og ditt tilfelle.

Du kan likevel berolige deg med at pigmentflekker i ansiktet – og ellers på kroppen – forsvinner igjen for de fleste.

Anbefalte produkter

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI) , Helsenorge

Oppdatert: August 2022.