• Godkjent norsk apotek
 • Lave priser
 • Betal med Klarna eller Vipps

En guide til rosacea og god behandling

Rosacea er en kronisk betennelse som gir rødflammet hud. Det er en av de vanligste hudsykdommene og rammer 2-5% av befolkningen. Det er dessverre umulig å bli kvitt rosacea helt, men det finnes behandling og forhåndsregler du kan ta som kan redusere plagene.


Her forklarer vi hva sykdommen er, og hva du kan gjøre for din hud for å bli mindre plaget.

Ulike typer utbrudd av rosacea

Både symptomene og graden av rosacea varierer fra person til person. Noen opplever milde symptomer som lett rødhet, mens andre får flere symptomer med alvorlige hudforandringer. De fleste tilfellene gjelder ansiktet, men rosacea på kroppen er også mulig.

 

Årsaken til sykdommen er imidlertid faktisk ikke kjent. Det er mange teorier, men ingen av dem er bevist. Likevel er det mye som peker mot at det er arvelig, og at eksponering for sterk sol over lang tid kan trigge sykdommen.

 

Vi vet også at det er vanligere å få rosacea blant mennesker med lys hud, typisk de fra Nord-Europa, enn blant mennesker med mørkere hud.

 

Det finnes fire forskjellige typer Rosacea, der noen personer kan ha en kombinasjon av flere varianter samtidig. Personer med moderate symptomer trenger ikke nødvendigvis behandling, mens større utbrudd kan være nødt til å reduseres med medisiner. 

Lett rødming: type 1

Har du rosacea type 1, rødmer du ofte lett. Med tiden kan rødheten bli værende, gjerne i T-sonen (panne og nese) og i kinnene. Tynne blodårer i ansiktet kan bli større og mer synlige, og huden blir generelt mer følsom.

Små, røde kviser: type 2

Har du rosacea type 2 vil du gjerne oppleve de samme symptomene som type 1, men i tillegg få flere små, røde, kviselignende nupper i de samme områdene. Noen opplever at disse hevelsene også inneholder puss.

Fortykkelse av hud på nesen: type 3

Rosacea type 3 kjennetegnes ved den såkalte “portvinsnesen”, og kalles også rhinophyma. Huden og talgkjertlene på nesen blir tykkere og porene større, som gir deg en forstørret og ruglete nese. På tross av kallenavnet, har varianten ingen påvist sammenheng med alkoholinntak, som er et stigma de med sykdommen kan plages med. 

 

Denne typen kan også inntreffe uavhengig av om du er plaget av rosacea ellers i ansiktet. Den oppstår oftest hos menn, og blir gradvis verre over lang tid.

Irritasjon rundt øyne: type 4

Har du type 4, vil øynene dine være utsatt – såkalt okulær rosacea. Du kan oppleve irritasjon både i og rundt øynene, og får gjerne ofte følelsen av at du har noe på øyet. Mange utsatte får lettere øyekatarr og betennelse på øyelokkene.

Vanlige triggere for rosacea

Vi vet kanskje ikke den egentlige årsaken bak rosacea, men vi vet at det er enkelte situasjoner og ting vi gjør som kan trigge symptomer og gjøre tilstanden verre. Det er gjerne ytre krefter som gir oss utbrudd, og ofte vil symptomene komme og gå med gode og dårlige perioder.

 

For følsom hud, kan sterke ingredienser i enten mat, hudpleie eller medisiner forårsake en reaksjon, og varme, stress og sollys kan øke blodtilførselen til ansiktet og forarge huden.

Mat og drikke

 

 • Alkohol 

 • Varm mat og drikke

 • Sterke krydder

Ytre krefter

 • Store temperatursvingninger

 • Varme bad og badstue

 • Ekstreme temperaturer

 • Sterkt sollys

 • Sterk vind

Fysiske reaksjoner

 • Psykisk stress

 • Sinne

 • Flauhet

 • Trening og annen tung fysisk anstrengelse

 • Menstruasjon

 • Overgangsalder

Medikamenter

 • Blodtrykksmedisiner og lignende medisiner som utvider blodårene

 • Betennelsesdempende medisiner av typen kortikosterioder, for eksempel kortisonkrem

Hvordan du kan unngå utbrudd

For å få ditt tilfelle av rosacea under kontroll, er det først og fremst lurt at du gjør deg kjent med når og hvordan symptomene dine oppstår. Hva er triggerne for din rosacea? Behandling blir mye lettere (og mindre nødvendig) om du klarer å identifisere hva som utløser utbrudd hos deg, og deretter gjør ditt beste for å unngå det.

Vær ekstra forsiktig i solen

På sommeren bør du som har rosacea unngå sterkt og direkte sollys. Det er viktig å bruke både en dagkrem og solkrem som er tilpasset din hud. 

 

Smør alltid på med sensitiv dagkrem før du smører på med solkrem. Du burde bruke en solkrem som er tilpasset sensitiv hud, som ikke tetter porene, og som har en solfaktor på minst 50. Den samme rutinen gjelder også om vinteren, men der kan du nøye deg med en solkrem med faktor mellom 20 og 30.

Tips til hudpleie for deg med rosacea

 1. Bruk hudpleieprodukter som er milde og tilpasset hud med rødhet.

 2. Unngå harde ansiktsskrubber og ansiktspeeling. Det kan irritere huden.

 3. Unngå kortisonkremer i ansiktet. De kan forverre plagene.

 4. Du kan kamuflere rødheten i huden ved å bruke en krem med grønt pigment.

 5. Unngå å bruke mye sminke, særlig vannfaste varianter

 

Se alle våre hudpleieprodukter her.

Tenk på kostholdet

Som nevnt, kan både varm og sterk mat utløse utbrudd. Men mer spesifikt er det også bestemte typer mat og drikke som inneholder stoffer som virker såkalt karutvidende – de utvider blodårene. 

 

Noen eksempler er:

 • kaffe

 • te

 • sitrusfrukter

 • rødvin

 • muggost

 • krydder

Behandling basert på type og alvorsgrad

For å gi riktig behandling av rosacea, må du ta hensyn til hvilken type og grad du har. Sykdommen kan ikke kureres, så målet er å dempe betennelser, minske synlige symptomer og ubehag, og forebygge nye utbrudd. Men disse er ikke like for alle. Vi anbefaler alltid at du rådfører deg med legen din for å få personlige råd.

Hjelp deg selv – og vær tålmodig

Egenbehandling hjelper ofte mye. Les avsnittene over om triggere og hvordan du kan unngå utbrudd, og gjør det du kan for å hjelpe deg selv. Det aller viktigste her, er tålmodighet. Det kan være både tungt og vanskelig, men selv med medisiner kan det ta opptil seks uker før du ser synlige resultater.

Krem for moderat rosacea

For lokal behandling av milde til moderate tilfeller av rosacea, kommer medisiner i form av både kremer og geler, og tabletter. Alle slike er reseptpliktige, så her trenger du samråd med legen din. 

 

Slik behandling kan pågå i fire til åtte måneder, frem til symptomene blir tilstrekkelig usynlige eller forsvinner. Noen velger å fortsette bruken for å opprettholde en frisk tilstand, men du kan også ta pause og begynne behandlingen igjen hvis symptomene kommer tilbake.

Antibiotika- og laserbehandling

Hvis de lokale behandlingene ikke virker godt nok, kan det vurderes antibiotikabehandling. Det gjelder også for okulær rosacea (type 4). 

 

Rosacea type 3 og andre større forandringer i blodårene dine kan behandles med laser som kan redusere rødhet og glatte ut huden.

 

Ved slike alvorlige tilfeller bør du ta kontakt med legen din, som eventuelt kan henvise deg til en hudspesialist.

Kilder:Norsk helseinformatikk (NHI),Felleskatalogen,Lommelegen

Oppdatert: Januar 2022.