• Godkjent norsk apotek
  • Lave priser
  • Betal med Klarna eller Vipps

Eksem

Det finnes flere forskjellige typer eksem. Felles for de ulike variantene er at huden blir tørr og klør. Det kan også være blemmer og klumper som kan sprekke og bli såre. Hvis du ikke kan slutte å klø, blir sårene lett infisert. Vi gir deg tips om hvordan du kan behandle eksem og beskytte huden din.

Det finnes ulike typer eksem

. Atopisk dermatitt, også kalt bøyeeksem.

Seboreisk eksem, også kalt flass.

Allergisk eller ikke-allergisk kontakteksem.

Nominelt eksem, bedre kjent som myntformet eksem.

Underbenseksem.

Behandling av eksem

Hvordan eksem behandles avhenger av hvor det er, hvor gammel du er og hvor alvorlig eksemet er. Det behandles vanligvis ved å redusere betennelsen og helbrede huden. Hvis huden får gro og deretter holdes hel og smidig, er det lettere å forhindre at eksemen gjentar seg.

Lindre eksem på huden med reseptfrie midler

Mykgjør huden ofte og regelmessig med fuktighetsgivende kremer. Smør selv når eksemet aktivt har blusset opp.

Unngå å tørke ut huden. Bruk milde rensemidler, som lotion eller dusjolje for tørr hud. Ikke dusj for ofte – vann og varme er også dehydrerende.

Unngå også ting som irriterer huden. Vær forsiktig med parfyme, vaskemiddel og smykker med nikkel hvis du tror du er følsom for noe av det. Bruk gjerne hansker når du vasker opp eller jobber mye med hendene. Unngå også kløe på eksem.

Solens stråler kan ha en positiv effekt på eksem, men vær forsiktig og unngå å brenne deg da en hud med eksem er spesielt sensitiv og tynn.

Prøv en reseptfri kortisonkrem. Ikke bruk i mer enn en uke og ikke bruk kortison til barn under to år.

Når bør jeg snakke med fastlegen ?

Kontakt helsepersonell dersom det ikke er bedring etter en ukes behandling. Du må kanskje supplere behandlingen med sterkere kortison eller andre typer medisiner. Hvis eksemet sprer seg, hvis det begynner å se annerledes ut eller om det ikke blir bedre av behandling som vanligvis hjelper, anbefales det også å ta kontakt med fastlegen.

Eksem behandling

Kilder: Norges Astma og Allergiforbund, Helsenorge

Oppdatert: februar 2022.