Pollenallergi

Fra tidlig vår til sen høst er det pollensesong. Hvis du har tilbakevendende problemer i løpet av denne tiden med for eksempel kløende øyne, nysing, tretthet eller kløende nese med tett nese, kan du være allergisk mot pollen. Omfanget av problemene varierer fra person til person. Du kan også være allergisk mot ulike typer pollen fra bjørk, gress eller grasmark, som alle blomstrer i ulike perioder og kan gi ulike problemer.
Pollenallergi

Tips for å komme deg gjennom pollensesongen

 Avhengig av symptomene du har, finnes det ulike reseptfrie medisiner som kan hjelpe deg. Behandling for pollenallergi har ofte best effekt dersom man starter i tide før plagene blir for alvorlige. Her er noen tips du bør huske på.

Medisiner i tide

Hvis du allerede vet at du er allergisk mot pollen, anbefales det at du starter noen uker før pollensesongen starter. Nesespray med kortison og kromoglykat som ikke virker umiddelbart, men som trenger ca. en uke før full effekt oppnås kan være en god start. Det finnes også tabletter, nesespray og øyedråper med antihistaminer som virker mer umiddelbart.

Hold styr på pollenrapporter

Det kan være vanskelig å forutsi når pollensesongen starter. Et tips er at du begynner å behandle deg selv så fort du kjenner det minste symptomet. Hold også styr på pollenrapporter som du finner på for eksempel https://www.naaf.no/pollenvarsel/

Juster medisinen

Pass på at du varierer preparatene etter symptomene. Allergitabletter, såkalte antihistamintabletter, brukes til å behandle rennende øyne og nese med mye nysing. Nesetetthet behandles best med kortison nesespray.

Aktiviteter og opplæring

For pollenallergikere er det viktig å vite at nivåene av frømel i luften er på sitt høyeste morgen, dag og kveld. Luft derfor helst om natten når pollennivået er lavest. Husk også å ikke tørke klær utendørs. Når det kommer til aktiviteter, er det bedre å trene innendørs eller trene tidlig om morgenen. Er det regn eller fuktig vær binder fuktigheten i gresset pollenpartiklene og du kan trene utendørs.

Test deg selv

Du kan lide av pollenallergi når som helst i livet, selv som barn. Det er mest vanlig at problemene dukker opp i ungdomsårene, da hender det ganske ofte at man blir bedre for så å få problemene tilbake som voksen. Blodprøver og prikkprøver gir svar på om det er forkjølelse eller allergi. Snakk med legen din og husk at det er best å ta en test før eller etter sesongen, da testene gir mer pålitelige resultater.

Bli vaksinert

Det er mulig å vaksinere seg mot pollenallergi. Men for å gjøre det kreves det først en utredning på en allergiklinikk.

Allergimedisiner

La Roche-Posay
Tilbudspris kr 280,00 Normal pris kr 400,00
REN Clean Skincare
Tilbudspris kr 480,00 Normal pris kr 685,00
Vichy
Tilbudspris kr 433,00 Normal pris kr 618,00
Aco
Tilbudspris kr 65,00 Normal pris kr 93,00

Utsolgt

Allergi under graviditet og amming

Hvis du er gravid, kan du bruke Livostin nesespray. Livicort nesespray kan også brukes under graviditet, men snakk med lege hvis den brukes mer enn noen ganger.

Mange gravide og ammende kvinner har nå brukt antihistamin-tabletter uten noen uheldige effekter på barna sine. Helsevesenet anser det derfor som trygt og anbefaler tabletter med loratadin, desloratadin og cetirizin ved pollenallergi.

 

Det er greit å vite at pakningsvedleggene til legemidlene vanligvis fraråder bruk av gravide og ammende uten kontakt med omsorg. Grunnen til dette er at det ikke gjøres studier på disse gruppene før legemidlene er godkjent. Hvis du føler deg usikker, kontakt lege eller jordmor.

Hvis du ammer, kan du bruke Livostin nesespray eller Livicort nesespray.

Har du allergiske øyeproblemer kan du som er gravid eller ammer bruke Livostin, Lecrolyn og Lomudal øyedråper.

Kilder: NHI, NCF, Felleskatalogen.

Related Posts