• Godkjent norsk apotek
  • Lave priser
  • Betal med Klarna eller Vipps

Nødprevensjon (angrepille)

Angrepille, også kjent som nødprevensjon, er en type prevensjon som kan tas etter ubeskyttet sex for å redusere risikoen for graviditet. Angrepillen er tilgjengelig på apotek uten resept, og det er viktig å være klar over hva den innebærer og hvordan den kan brukes.

 

Angrepille, også kjent som nødprevensjon, er en type prevensjon som kan tas etter ubeskyttet sex for å redusere risikoen for graviditet. I Norge er angrepille tilgjengelig på apotek uten resept, og det er viktig å være klar over hva den innebærer og hvordan den kan brukes.

Hvis du leter etter informasjon om angrepille , er du på rett sted. Denne artikkelen vil gi deg all nødvendig informasjon om hva angrepille er, hvordan den fungerer, bivirkninger og hvordan du kan bruke den riktig.

Hva er angrepille?

Angrepille er en type nødprevensjon som kan tas etter ubeskyttet sex for å redusere risikoen for graviditet. Det finnes to typer angrepiller som er tilgjengelige ellaOne og Norlevo. Den første typen, som inneholder levonorgestrel, kan tas innen 72 timer etter ubeskyttet sex og virker ved å hindre eggløsning eller ved å forhindre implantasjon av et befruktet egg i livmoren. Den andre typen angrepille, som inneholder ulipristalacetat, kan tas innen 120 timer etter ubeskyttet sex og virker ved å forhindre eggløsning.

Hvordan fungerer angrepille?

Angrepiller virker ved å forhindre eller forsinke eggløsning eller ved å forhindre implantasjon av et befruktet egg i livmoren. Hvis egget ikke kan befruktes, vil det ikke bli graviditet. Angrepiller er imidlertid ikke 100% effektive, og det er derfor viktig å bruke vanlig prevensjon for å unngå uønsket graviditet.

Bivirkninger av angrepille

De vanligste bivirkningene av angrepille inkluderer kvalme, oppkast, hodepine og svimmelhet. Disse bivirkningene varer vanligvis ikke lenge og forsvinner innen noen få dager. Hvis man opplever alvorlige bivirkninger som vedvarende magesmerter, økt blødning eller brystsmerter, bør man oppsøke lege umiddelbart.

Hvordan bruke angrepille?

Angrepiller bør kun brukes som en nødløsning i tilfeller der vanlig prevensjon har sviktet eller ikke har blitt brukt. Det er viktig å følge instruksjonene på pakken og å ta angrepillen så snart som mulig etter ubeskyttet sex. Hvis man kaster opp innen to timer etter å ha tatt angrepille, kan det være nødvendig å ta en ny dose.

Nødprevensjon virker ikke hvis du allerede er gravid, og hvis du har ubeskyttet samleie etter at du har tatt EllaOne eller Nprlevo vil det ikke forhindre graviditet.

 

Bruk sikker prevensjon og kondom

Nødprevensjon erstatter ikke annen prevensjon og skal bare brukes som en nødløsning. Det er bare kondom som beskytter mot overføring av kjønnssykdommer.

 

Les pakningsvedlegget før bruk. Der finner du blant annet informasjon om hvordan du bruker dette legemidlet, forsiktighetsregler og råd for gravide og ammende.

 

 


Kilder: NHI, Helsenorge, Felleskatalogen.

Oppdatert: April 2023.